Koncentratas. Izoliatas. Hidrolizatas
  • Rugs 16, 2015
  • 0

Koncentratas. Izoliatas. Hidrolizatas

 Parduotuvėse labai daug baltyminių kokteilių (proteino). Visi nori pačio geriausio produkto. Tačiau, kaip išsirinkti tinkamą, tokioje gausioje prekių pasiūloje? Pagrindinis proteino tikslas – papildyti mitybos racioną baltymais, padėti auginti raumeninę masę, o dar geriau liesą raumeninę masę, nes riebalų, celiulito ir išsipūtusio pilvo nereikia nei sportininkams, siekiantiems medalių, nei paprastiems sporto salių lankytojams.
O išsirinkti labai paprasta. Šiuolaikinėje rinkoje dažniausiai sutiksime pieno išrūgų (WHEY protein) koncentratą, izoliatą ir rečiau hidrolizatą. Skiriasi ir proteinų kainos: izoliatai ir hidrolizatai – brangesni už koncentratus. Proteino įsisavinimo laikas taip pat skiriasi: greičiausiai įsisavinamas hidrolizatas, lėčiausiai koncentratas. Kokybiškiausi proteinai yra tie, kurie išgaunami žemoje temperatūroje (ultrafiltracija, mikrofiltracija), nenaudojant rūgščių ir kitų cheminių medžiagų.

 Pieno išrūgų proteinai gaminami iš pieno išrūgų. Pieno išrūgų baltymas - sudėtinga baltymo molekulė, sudaryta iš baltyminių frakcijų: beta-laktoglobulino, alfa - laktalbumino, imunoglobulino(IgG), glikomakropeptidų ir nedidelių peptidų: laktoferino, laktoperoksidazių, lizocimo. Norint pagaminti aukštos kokybės proteiną, gamintojai stengiasi nepažeisti švelnios baltymo molekulės. Aukštos kokybės baltymai išgaunami žemoje temperatūroje, mažo rūgštingumo sąlygomis, vengiant baltymo denatūracijos (pažeidimo).

 Įvairių pieno išrūgų proteinų sudėtis (proc.):

Komponentas/100g Koncentratas Izoliatas Hidrolizatas
Baltymai 25-80 90 90-95
Laktozė (pieno cukrus) 10-55 1 1-0,5
Riebalai 2-10 1 1-0,5

 Koncentratai:

 Pieno išrūgų koncentratai yra išgaunami iš pieno išrūgų, koncentruojant baltymus, tai yra pašalinant vandenį. Jei koncentratas gaminamas naudojant žemą temperatūrą, išlieka nepažeistos baltymo molekulės. Pirmos kartos pieno išrūgų koncentratai (WHEY protein koncentrate) turėjo tik 25 – 40 proc. baltymų, daug laktozės ir riebalų. Šiuolaikiniuose koncentratuose išlieka 80 proc. baltymų, o tai reiškia, kad 80 proc. sausos masės yra baltymas. Koncentratuose išlieka apie 10 g laktozės, apie 6 g riebalų ir apie 150 g cholesterolio. 100 g koncentrato turi 400 kcal. Koncentratai netinka tiems, kas netoleruoja laktozės ir yra alergiški pieno produktams.

 Izoliatai:

 Izoliatai gaminami iš pieno išrūgų, izoliuojant baltymus. Gaminant izoliatus, labai mažai lieka laktozės, riebalų ir cholesterolio. Izoliatai turi apie 90 proc. aukštos biologinės vertės baltymų. 100 g izoliato - 340 iki 370 kcal.
 Izoliatai gaminami keliais būdais:

  • Izoliatai, išgauti naudojant jonų keitimo metodą (Ion – exchanged Whey protein), turi didžiausią baltymo kiekį grame. Jonų keitimo metodo metu – baltymai izoliuojami naudojant elektros krūvį ir naudojant chemines medžiagas: druskos rūgštį. Dėl cheminių reagentų naudojimo gamybos procese, baltymo molekulės pažeidžiamos. Jonų keitimo būdu pagamintas izoliatas gali prarasti apie 70 proc. biologinės baltymo vertės. Tačiau įdomu tai, kad lieka nepažeistas baltymas beta-laktoglobulinas, kuris dažniausiai yra alergijos priežastis.
  • Pažangesni izoliato gamybos būdai – mikrofiltracija (MF), ultrafiltracija (UF), kryžminio srauto filtracija (CFM), nano filtravimas (NF). Šie būdai leidžia gamintojui pagaminti geros kokybės ir aukštos biologinės vertės produktą. Pieno išrūgų apdorojimo metu naudojamos: ultrafiltracija ir mikrofiltracija žemoje temperatūroje. Ultrafiltracijos ir mikrofiltracijos metodas leidžia izoliuoti didelį kiekį baltymų, pašalinti daug laktozės ir riebalų, nepažeisti švelnių baltymo molekulių. Kryžminio srauto mikrofiltracija (CFM)- tai ne cheminis procesas, nes nenaudojami jokie cheminiai reagentai. MF, UF ir CFM būdu gautame proteine lieka daug kalcio ir mažai natrio.

 Hidrolizatai:

Kokybiškiausi hidrolizatai – gaminami iš ultra ir mikrofiltruoto pieno išrūgų izoliato, naudojant fermentus. Hidrolizės proceso metu, baltymų molekulės, veikiamos fermentų, suskaidomos į mažesnes sudedamąsias dalis di ir tri peptidus. Tai labai lengvai ir greitai įsisavinamas baltymas. Hidrolizate beveik nėra riebalų, pieno cukraus (laktozės), cholesterolio. Dėl šios priežasties, hidrolizuotus proteinus gali vartoti visi, kas nori auginti liesą raumens masę ir ryškintis. Hidrolizuoti proteinai tinka vyresniems žmonėms, norintiems papildyti savo racioną aukštos kokybės ir lengvai įsisavinamais baltymais. Moterys, vartodamos hidrolizatą, nekaups vandens. Aukštos kokybės hidrolizatai tinka ir žmonėms netoleruojantiems laktozės.

Nereikėtų pirkti hidrolizuotų proteinų, kurie buvo gaminami naudojant rūgštį ir karštį. Tokio produkto vartojimas gali sukelti skrandžio ir žarnyno negalavimus.
 
Skaitytas 3637 kartų

Palikite komentarą

Naujienlaiškis

Užsisakykite svarbiausias naujienas į savo elektroninį paštą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Daugiau